Eerlijke Egels bij meester Simon

Welkom bij de Eerlijke Egels!

Ik ben Simon, de nestleider van deze warme groep. Bij ons vind je egels terug van het eerste en het tweede leerjaar. De basis van ons nest is eerlijkheid, een eigenschap die mij maar ook onze vriendjes ver kan brengen.
Egels tonen hun gevoelens door gebruik te maken van hun stekels. Op deze manier communiceren wij ook met onze vriendjes. Wanneer je in staat bent je gevoelens te uiten, is alles bespreekbaar.
Egels proberen altijd zo zelfstandig mogelijk te leven. Dit wil uiteraard niet zeggen dat ze niemand nodig hebben om deze zelfstandigheid op te bouwen. Hulp kunnen vragen en hulp kunnen geven, zijn belangrijk in een egel-, maar ook in een mensenleven!
Tenslotte zijn egels ook nieuwsgierige dieren die vaak op ontdekkingstocht gaan. Ik kijk er ieder jaar opnieuw naar uit om mijn egeltjes te begeleiden bij het uitstippelen van hun tocht naar vele boeiende, leerrijke, uitdagende, creatieve en gezellige SPRANKELmomenten.

Een dagje in ons egelnest

Vanaf 8.25 uur zal ik klaarstaan om de vroege egels te ontvangen in ons nest. Wij starten iedere dag met een kringmoment om 8.40 uur. Samen stipt starten is heel belangrijk, want 'goed begonnen, is half gewonnen'! De kring vormt de kern van het klasgebeuren. Alle uitdagingen, ervaringen, gevoelens, ideeën en plannen worden hier bespreekbaar. Uit deze gesprekken vloeien ook heel wat spontane leermomenten voort.

's Voormiddags staan er instructiemomenten, individuele werktijd, blokperiodes en zelfgekozen activiteiten op het programma. Om 10.20 uur is het speeltijd. Vooraleer we 's middags samen eten in ons nest, evalueren we hoever we staan met ons werkplan. Na een heerlijk buitenspel in ons SPRANKELspeelbos, aan de tuimelrekken, in de zandbak, op het evenwichtsparcours, op ons voetbalveld of op de hinkelperken zijn we om 13.20 uur weer klaar voor de namiddag. Dan werken we voornamelijk aan ons project. Bij de start van een nieuw project bespreken we in onze kring wat we over een bepaald thema willen onderzoeken en welke activiteiten we kunnen doen om dit onderzoek te verrijken. Dit kunnen wereldoriënterende én muzische activiteiten zijn. De kinderen zullen aangestuurd worden door elkaar en de nestleider zal bijsturen waar nodig.

Bij het afsluiten van de dag hoort ook een opruimmoment. In ons nest draagt iedere Egel zijn of haar 'stekeltje' bij om ons lokaal netjes achter te laten. Hierna reflecteren we over de dag: wat was TOP en hebben we nog een TIP? Zo zijn wij en ook ons nest klaar voor een volgende dag vol nieuwe, leerrijke initiatieven.

Good to know!

Verjaardagen
Samen vieren is een aspect uit het leven waar wij veel belang aan hechten. Soms vieren we een individueel succesje, soms een succes van ons nest. Maar als jouw kleine Egel jarig is, dan is het echt feest!. Dan staat zijn of haar persoontje die dag centraal. Er wordt een gepersonaliseerde kroon geknutseld, er wordt gezongen en gedanst en er mag getrakteerd worden. Egels houden van gezonde voeding (fruit en groenten), maar een cakeje, koek of wafel wordt ook wel gesmaakt.

Huiswerk
Huiswerk moet zinvol zijn en bijdragen tot de betrokkenheid en de actieve leer- en werkhouding van de egels in ons nest. Voor 6- en 7-jarige kinderen staat er heel wat automatisatie op het leerprogramma: leren lezen en schrijven, hoeveelheden herkennen, hoeveelheden splitsen, hoofdrekenen, de tafels van vermenigvuldiging, ... Sommigen hebben wat meer herhaling nodig dan anderen en worden dan ook door hun ouders best aangemoedigd om thuis regelmatig lees- en rekentechnieken te oefenen.
Ouders die geïnteresseerd zijn in de vooruitgang van hun kind, die hun kind regelmatig laten showen wat hij of zij kan, die hun aanmoedigen om door te zetten als het wat moeilijk gaat, zijn knappe coaches. Elke dag 10 minuutjes of een kwartier voorlezen en/of samen lezen is niet alleen gezellig, maar ook heel zinvol. Wie goed kan lezen, kan sneller en zelfstandiger aan het werk.

Ben je niet op school?
Voel je je ziek? Kan je niet in ons nestje aanwezig zijn? Laat mij dan iets weten.

Stekelige en eerlijke groeten,
Meester Simon