Grappige Grasparkieten bij juf Katleen

Hallo,

Ik ben juf Katleen van het wereldnest van de Grappige Grasparkieten.

Grasparkieten zijn kleurige en vrolijke zangvogels. Oorspronkelijk woonden grasparkieten helemaal niet in België, maar aan de andere kant van de wereld.
Maar omdat het daar veel te gevaarlijk werd, zijn de grasparkieten op reis gegaan tot ze een plek vonden waar het fijn en veilig wonen is. Dus daarom leven deze exotische vogels ook in het SPRANKELbos.

Grasparkieten zijn heel sociale vogels en kunnen zich prima aanpassen. In ons wereldnest probeer ik hen veel aandacht te geven en een plekje waar ze zich goed voelen. Ze krijgen ook extra zaadjes, zodat ze hun mooiste liedjes kunnen zingen!

Een schooldag bij de Grappige Grasparkieten

Om 8.40 uur fladderen de Grasparkieten hun nest in en is er tijd voor een persoonlijk welkom en een babbeltje, want naast Nederlands leren is het heel belangrijk om graag en met een goed gevoel naar het wereldnest te komen. Om 9.00 uur verzamelen we in de kring om samen, met behulp van pictogrammen, de planning van de dag te overlopen en onze kalenders goed te zetten.
Daarna krijgen de kinderen instructies, aangepast aan hun leeftijd en niveau, afgewisseld met stille werkmomenten. Tijdens de instructie bied ik leerstof van taal en wiskunde aan, afgewisseld met schrijfoefeningen en knutselmomenten. Elke maandag krijgen de kinderen een weekbundel met allerlei taken rond een bepaald thema.

De weekbundel is samengesteld volgens een vast stramien:

• foto’s en woorden over het thema om woordenschat uit te breiden
  • rekenen waar de klemtoon ligt op het begrijpen en verwoorden van rekentaal
  • schrijfoefeningen, want Grasparkieten hebben meestal een ander schrift
  • voor de allerkleinsten kleuroefeningen, werkblaadjes over letterherkenning of wiskundige begrippen, maar ook experimenteren met allerlei technieken,...
Door te werken met thema’s leren we de wereld om ons heen kennen en begrijpen. In de stille werktijd plannen de kinderen en zijn ze zelf verantwoordelijk wanneer ze welke taken maken.
Elke voormiddag is er een leeskring. Kinderen lezen of kijken dan in hun zelf gekozen strip, prentenboek of zoekboek van de klasbib. Ik vertel ook altijd een verhaal en wie het wil horen, komt er gewoon gezellig bijzitten.

In het wereldnest worden er ook veel spelletjes gespeeld, want door samen te spelen leren kinderen veel. Ze leren regels na te leven en samen plezier te beleven.
Ook kunnen de kinderen elke dag even op de laptop om digitaal woordenschat of maaltafels te oefenen. Alhoewel ... het allerliefste surfen ze naar YouTube en zingen ze uit volle borst mee met de liedjes van K3!

Van een Grasparkiet verwacht ik dat hij of zij:
  • leert luisteren naar anderen
  • de anderen helpt
  • taken netjes en rustig maakt
  • op de laptop eerst werkopdrachten maakt en daarna vrij surft ;)

Als er een Grasparkiet jarig is, dan vieren we dit samen in de klas. De jarige Grasparkiet mag die dag zijn/haar favoriete spel kiezen en natuurlijk zingen de andere Grasparkieten voor de jarige hun mooiste lied!

Nog enkele tips:
  • Grappige Grasparkieten werken beter als ze uitgeslapen zijn! Dus tijdig in bed.
  • Ruim altijd het gebruikte klasmateriaal netjes op.
  • Samen ruimen we ons nest op na de klasdag.
  • Op school drinken we water en eten boterhammen uit een brooddoos.
  • Heb je nog vragen, opmerkingen, een probleem, ... laat het me weten.
  • Ben je ziek, stuur me dan een berichtje.

Groetjes en tot in ons Grappige Grasparkieten nest!

Juf Katleen