Spinnen bij juf Fabiënne

Hallo,
Ik ben juf Fabiënne, de hoofdspin van het nest Spinnen met 4- en 5-jarige kleuters.
In de wereld van de totemdieren maken de spinnen een verbinding tussen het verleden, het heden en de toekomst. Ze zijn ijverig en creatief. Ook de Spinnen in ons nest maken een evolutie door van peuter naar lagere schoolkind. De hele dag zijn ze druk in de weer, hebben ze zo veel creatieve ideeën over wat ze graag willen doen en maken!

In ons klasje zijn wij, net zoals een heel bijzondere spinnensoort (Anelosimus Studiosus) uit Centraal- en Zuid-Amerika, super graag samen met onze vriendjes. Ieder heeft zijn eigen karakter, persoonlijkheid en talent. Aan de hand hiervan kiezen we graag onze taakjes. Zo heb je jagers, babysitters en timmerspinnen die het web onderhouden. De ene is verlegen, de andere helemaal niet. De ene gaat nieuwe dingen uit de weg, de andere gaat net op avontuur. Iedere spin doet wat hij graag doet en waar hij goed in is. Dit vinden wij in onze nestgroep heel belangrijk. Ieder kind is bijzonder en heeft zijn eigen talent.

De spinnenwereld is fascinerend, uitdagend, afwisselend en boeiend. De ene spin bouwt onder water, de andere van tak tot tak of op de grond, helemaal vlak. Sommigen bouwen netjes in de vorm van een wiel, anderen houden van draadjes kriskras door elkaar. Er zijn er die niet eens een web nodig hebben. Ze bereiken hun doel terwijl ze snel een draadje wegschieten.
Sommigen kunnen een web maken dat zo sterk is, dat mensen er gebruik van kunnen maken om vissen te vangen. Men zou versteld staan hoe vaak, ook in ons nestje, knappe ideeën of wijze uitspraken ontstaan waar de 'grote mensen' nog iets van kunnen leren. Dit hele gebeuren wordt samen met de kinderen bedacht, besproken en in een weekplanning gegoten.
De activiteiten wisselen elkaar voortdurend af: samen in gesprek gaan, samen werken en al onze vaardigheden oefenen, samen spelen waarbij we van onze verbondenheid kunnen leren genieten. Tenslotte organiseren we binnen onze nestgroep of met de hele school, een leuk moment om samen te vieren.

Aan de hand van een takenbord leren de spinnen zelfstandig hun verantwoordelijkheid nemen om alles binnen de afgesproken tijd af te maken. Omdat ze heel goed de talenten van hun vriendjes kennen, weten ze bij wie ze hulp kunnen vragen op een respectvolle manier. Natuurlijk blijft de hoofdspin alles zorgvuldig in het oog houden om liefdevol bij te sturen of te begeleiden.

Regelmatig gaan de spinnen de wereld om zich heen verkennen. Zo kunnen ze hun vaardigheden oefenen en verrijken in de omliggende natuur of het Sprankelbos, terwijl de hoofdspin hun in alle veiligheid (en met haar leer- en ontwikkelingsdoelen in het achterhoofd) begeleidt.

Omdat het heel belangrijk is dat iedereen zich goed voelt in ons nest, nemen we allemaal onze verantwoordelijkheid om dit opgeruimd en overzichtelijk te houden. Wie klaar is, helpt de anderen.

Ouders van Spinnen voeden, samen met de school, hun kind op tot een persoon met zelfrespect, respect voor anderen en de wereld om zich heen. Ervaringen worden gedeeld met elkaar, want op die manier kunnen ze, samen met de hoofdspin, het beste uit hun kind halen.

Ook onze foutjes zijn van groot belang want daar leren we van. Op het einde van de dag, gaan we even reflecteren en bespreken wat er leuk of minder leuk was, geven we elkaar een TIP of benoemen we wat er TOP was!

En zoals het gezegde luidt ... kleine spinnen brengen geluk.

Groetjes van de hoofdspin!