Wijze Winterkoninkjes bij juf Chloë

Hallo,

Ik ben juf Chloë van het nest van de Wijze Winterkoninkjes (3de leerjaar).

Het winterkoninkje is een opgewekte en blije zangvogel.
Hij is heel levendig, behendig en snel. Soms is hij wel een tikkeltje ondeugend.
Dit vogeltje verliest zelden zijn vrolijke stemming. Zelfs in volle winter zingt hij alsof het lente is.
Het winterkoninkje vindt het heel belangrijk om in vriendschap samen te leven met alle andere vogels in het SPRANKELbos.

In vogelvlucht doorheen een schooldag bij de Wijze Winterkoninkjes

We starten stipt om 8.40 uur in de kring om samen de planning van de dag te overlopen. Op maandag beginnen we met een vertelkring, waar de kinderen hun belevenissen van het weekend aan elkaar kunnen vertellen.
Daarna krijgen de kinderen instructies afgewisseld met stille werkmomenten. Tijdens de instructie bied ik de leerstof van taal en wiskunde aan. In de stille werktijd plannen de kinderen en zijn ze zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van hun werkplan. Kinderen die meer uitleg nodig hebben, worden eerst nog even op weg geholpen in een mini-klas. Daarna gaan ze ook zelfstandig aan de slag. In ons nest zijn er moet- en mag-opdrachten. De MAGjes zijn ideaal voor kinderen die sneller klaar zijn of een extra uitdaging nodig hebben.
Elke voormiddag is er een leeskring. Meestal lezen de kinderen in hun zelf gekozen leesboek van de klasbib, soms lezen ze in groepjes en soms is het gewoon tijd om te genieten van een voorgelezen verhaal.
In de namiddag hebben we projectwerk. De thema’s, waar we over willen leren, worden samen met de kinderen gekozen. In deze projecten is er ook plaats voor muzische vorming, verzamelen van informatie op het internet, experimenteren met proefjes en leren samenwerken. Als het project helemaal klaar is, organiseren we een tentoonstelling in de school of zetten we het project op Facebook, want wij zijn trots op wat we allemaal onderzocht en geleerd hebben!
Omdat we het als jenaplanschool heel belangrijk vinden om de wereld om ons heen te ontdekken, vliegen de Wijze Winterkoninkjes er regelmatig op uit. Voor deze uitstapjes zou het fijn zijn als we op extra begeleiding van ouders en vrijwilligers kunnen rekenen.
Om de 2 maanden gaan we met ons nest naar de bib. Zo willen we de kinderen motiveren om te lezen en zelf ook naar de bib te gaan.

Van een Winterkoninkje verwacht ik dat hij of zij:

- het huiswerk, steeds noteert in de agenda en het tijdig en netjes maakt.
- toetsen goed leert, zodat hij of zij goede punten haalt
- blijft oefenen op de maaltafels, zodat hij of zij dat heel snel kan
- boeken en schoolgerief steeds bij heeft en in orde is
Deal?

Als er een Wijs Winterkoninkje jarig is, dan vieren we dit met z’n allen samen in de klas. Het jarige Winterkoninkje mag het hele nest trakteren op een gezonde of zelf geknutselde verrassing. De anderen zingen voor de jarige hun mooiste lied!
De Wijze Winterkoninkjes hebben ook nestouders. Deze ouders zijn altijd bereid om samen met ons na te denken en samen met ons school te maken. Dit schooljaar kunnen we hiervoor rekenen op Yildiz Demirci mama van Erdem.

Nog enkele wijze tips:
Wijze Winterkoninkjes werken beter als ze uitgeslapen zijn! Dus tijdig in bed.
Het is voor niemand leuk als je te laat het nest binnenvliegt! Zorg ervoor dat je om 8.40 uur in ons nest aanwezig bent!
Na de schooldag ruimen we samen ons nest op.
Heb je nog vragen, opmerkingen, een probleem? Laat het me weten.
Ben je ziek? Stuur me dan een berichtje.

Groetjes en tot in ons Wijze-Winterkoninkjes-nest!
Juf Chloë